50 dkg rtesliszt, 4 tojs, s. A lisztbl a tojsokkal, sval s egy kanlnyi vzzel tsztt gyrok, pihentetem, majd kt lapp nyjtom. A lapokat 10 x 10 cm-es kockkra vgom. Lobog ss vzben kifzm, majd leszrm.
Vltozatok: a tsztt fltenyrnyi darabokra tpem (lebbencs, csusza) a tsztt 2 x 2 centis kockkra vgom (krumplis, kposzts, sonks kocka)
40 dkg liszt, 3 tojs, 25 dkg prolt spent, s. A lisztbl a tojsokkal, a prstett spenttal, sval tsztt gyrok, pihentetem, majd kt lapp nyjtom. A lapokat 10 x 10 cm-es kockkra vgom. Lobog ss vzben kifzm, majd leszrm.
25 dkg liszt, 3 tojs, 8 dkg kaka, 5 dkg mascarpone, 4 dkg porcukor, csipetnyi s, 4 dkg vaj, 3 ek cukor. A lisztbl a tojsokkal, a kakaval, a mascarponevaltal, sval tsztt gyrok, pihentetem, majd kt lapp nyjtom. A lapokat 10 x 10 cm-es kockkra vgom. Lobog vajas, cukros vzben kifzm, majd leszrm.
Vilgos mrts: 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj, 1 zacsk krmlevespor, 1 kis gombakonzerv, 3 dl tejszn, s, bors Paradicsommrts: Fl kil darlths, olaj, 1/2 tk oregano, 1/2 tk kakukkf, fl kil srtett paradicsom, 4 ek ketchup, s, bors. Egyebek: fl kil lasagnetszta, 40 dkg reszelt sajt. A tsztt megfzm, a sajtot lereszelem. Vilgos mrts: Az aprra vgott hagymt s a fokhagymt olajon megpirtom, hozzadom a gombt, szom, borsozom, majd a vgn belentm a tejsznt s a levesport. Paradicsommrts: Hackfleisch anbraten, abgegossene Tomaten hinzufgen und wrzen. Egy j nagy tzll tlat (vagy 2 kisebbet) megtltm a vilgos mrts 2/3 rszvel, belehelyezem a tsztt, a vilgos mrts maradkt, a paradicsommrtst, majd megszrom a sajttal. Stben 200 fokon a kzps rcson mintegy fl rig stm.
2 csomag zld elfztt lasagnelap, 2 srgarpa, 2 zeller, 1 kzepes fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma 2 babrlevl, 30 dkg darlt hs, 1 kis doboz paradicsompr, 1,5 dl vrsbor, 1,5 dl hsleves, 2 csomag mozzarella, rozmaring, s, bors, olaj. A besamelmrts-hoz: 2,5 dl tej, 3 dkg liszt, 3 dkg vaj, frissen reszelt szerecsendi, s. A hagymt aprra vgom, a zldsgeket finomra, vagy lereszelem. A hagymt olajon srgra pirtom, megpirtom rajta a hst, rdobom a zldsgeket, kicsit prolom, majd felntm a hslevessel s a borral. Elkeverem a paradicsomprvel. Belerakom a babrlevelet, a rozmaringot, borsozom s szom. A legkisebb lngon lefedve egy rn t prolom. Adott esetben vrsbor s hsleves keverkvel hgtom. Ha a mrts ksz, hozzfogok a szokott mdon a besamel ksztshez. Egy kzepes felfjtformt kiolajozok s bebortom a tsztalapokkal, vltakozva besamellel, illetve hsos mrtssal megkenve. A zrrteg besamel legyen. Bebortom a felszeletelt mozzarellval s elmelegtett (200 fok) stben 20 perc alatt aranysrgra stm.
40 dkg darlt hs (lehet vagdalthskonzerv is), 40 dkg srtett paradicsom, 2 kzepes hagyma, 10 dkg szalonna, bors, oregano, s, 5 ek cukor, 3 ek olaj, 20 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj, fl kg lasagnetszta, fl liter besamelmrts. A tsztalapokat kifzm s egy rtegben lefektetve flreteszem. A szalonnt apr kockra vgom s egy evkanlnyi olajon kiolvasztom. Srgra pirtom benne az aprra vgott hagymt, majd hozzadom a darlt hst. A hs megfehredse utn hozzteszem a srtett paradicsomot, majd beleteszem a borsot, a st, a cukrot s az oreganot. Az egszet jl sszeforralom. Egy tepsit kiolajozok, rteszek egy rteg tsztt. Megkenem a paradicsomos raguval, rteszek jabb rteg tsztt, amelyet besamellel kenek meg. Ez gy megy egszen addig, mg a hozzvalk el nem fogynak. A tetejre besamelt ntk, amit a reszelt sajttal szrok meg. Forr stben szp pirosra stm, majd felkockzva tlalom.
40 dkg darlt hs (lehet vagdalthskonzerv is), kis doboz (65 g) srtett paradicsom, 1 nagy fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, bors, rozmaring, oregano, kakukkf, 2 dl erleves, s, 3 dl tejszn, 1 dl tej, 2 tojs, 2 kanl liszt, 4 dkg reszelt parmeznsajt, 3 dkg vaj, negyed kg lasagnetszta. A tsztalapokat kifzm s egy rtegben lefektetve flreteszem. Sugo: Az olajon vegesre prolom az aprra vgott hagymt s fokhagymt, majd hozzadom a darlt hst. A hs megfehredse utn hozzteszem a srtett paradicsomot, majd beleteszem a borsot, a st, a rozmaringot, a kakukkfvet s az oreganot, felntm az erlevessel. Az egszet jl sszeforralom. Mrts: sszekeverem a tejsznt, a tojsokat, a lisztet s a parmeznt. Egy tepsit kiolajozok, rteszek egy rteg tsztt. Megkenem a paradicsomos raguval, rteszek jabb rteg tsztt, amelyet a mrtssal kenek meg. Ez gy megy egszen addig, mg a hozzvalk el nem fogynak. A tetejre mrtst ntk, majd vajat forgcsolok. Forr stben szp pirosra stm, majd felkockzva tlalom.
30 dkg tonhalkonzerv, 2 kemnytojs, 5 dkg kapribogy, 3 dkg vaj, kis doboz paradicsompr 2 gerezd fokhagyma, bors, oregano, s, 2 ek cukor, 2 ek olaj, fl kg lasagnetszta. A tsztalapokat kifzm s egy rtegben lefektetve flreteszem. A halat lecsepegtetem, hozzadom az ttrt tojsokat, az aprra vgott kaprit, a puha vajat s ppp keverem. Az olajon megfuttatom a zzott fokhagymt, hozzadom a paradicsomprt, 3 dl vizet, st, borsot, oreganot s kicsit sszefzm. s az oreganot. Az egszet jl sszeforralom. Egy tepsit kiolajozok, rteszek egy rteg tsztt. Megkenem a tonhalas raguval, rteszek jabb rteg tsztt, jabb ragut stb. Ez gy megy egszen addig, mg a hozzvalk el nem fogynak. A tetejre rntm a paradicsommrtst s elkenem rajta. Forr stben szp pirosra stm, majd felkockzva tlalom.
|